Salah seorang usahawan melayu yang saya kagumi
adalah Pn. Shalawati binti Nordin. Walaupun beliau belum terkenal tetapi atas
pendedahan beliau ketika kedatangan beliau ke Universiti Utara Malaysia pada
pagi 15hb mac yg lepas. Beliau telah menceritakan bagaimana beliau cuba
membangunkan perniagaan beliau sehingga bertaraf dunia ketika program industrialist talk
kokurikulum siswaniaga itu.
Shala Pizza merupakan perniagaan menjual pizza yang pada mulanya hanya dijual di pasar malam. atas sambutan yang hangat daripada pelanggan beliau telah membuka sebuah restorans yang bukan sahaja menjual pizza malah pelbagai makanan barat seperti pasta, spaggethi, macaroni, lasagna, chicken chop, salmon grill dan pelbagai lagi.
Shala Pizza merupakan perniagaan menjual pizza yang pada mulanya hanya dijual di pasar malam. atas sambutan yang hangat daripada pelanggan beliau telah membuka sebuah restorans yang bukan sahaja menjual pizza malah pelbagai makanan barat seperti pasta, spaggethi, macaroni, lasagna, chicken chop, salmon grill dan pelbagai lagi.
Beliau memulakan perniagaan pada tahun 2008
dimana ketika itu Malaysia baru sahaja dilanda krisis ekonomi. Beliau memulakan
pernigaan di rumah dan seterusnya menjual di pasar malam dengan modal RM500
tanpa membuat sebarang pinjaman kerana beliau menegaskan bahawa beliau seorang
yang tidak suka berhutang. Beliau menamakan pizza beliau sebagai shala pizza
kerana beliau berpendapat untuk membuat sesuatu perlu mempunyai identity untuk
membezakan perniagaan beliau dengan perniagaan lain disamping dapat bertanding dengan
peniaga-peniaga sedia ada.
Pada tahun 2012 beliau mula mengembangkan perniagaan
pizzanya dengan mula membuka restorans
sendiri di Kangar, Perlis berhadapan dengan pasaraya The Store. Walaupun beliau
diperlekeh kerana cuba untuk bersaing dengan restorans francais yang popular
dengan makanan barat tersebut. Malah ada yang memerli beliau kerana berliau
berkelulusan perakaunan dan kewangan bukannya dalam bidang masakan. Namun beliau
mengambil kata-kata ini sebagai cabaran untuk beliau membuktikan kemampuan
beliau. Beliau mengambil masa setahun membuat R&D agar pizza beliau
bertaraf antarabangsa.
Hingga kini perniagaannya mula mendapat sambutan,disamping
peninggkatan jualan yang ketara, beliau juga telah menambah jumlah kaki tangan
dalam pernigaannya bagi menampung permintaan pelanggan yang semakin meninggkat.
Kaki tangan yang diambil perlu menjalani latihan intensif selama seminggu untuk
jualan secara kiosk dan dua minggu latihan intensif untuk staf restorans.
Walaupun
beliau hanya membuka kiosk di pasar malam tetapi sambutan amat menggalakkan
sehingga pelanggannya menutupi gerai-gerai jiran sebelah. Kini beliau berusaha
menjadikan Shala Pizza sebagai satu rangkaian restorans pizza dan kiosk
francais terkemuka. Beliau juga telah menjalankan jualan secara mobile. Harga makanan
yang ditawarkan jauh lebih murah daripada restorans pizza terkemuka disamping
rasanya lebih sedap dan bercitarasa Malaysia.
Fb shala pizza: https://www.facebook.com/shalapizza
Tiada ulasan:
Catat Ulasan