Selasa, 25 Mac 2014

SHALA PIZZA



Salah seorang usahawan melayu yang saya kagumi adalah Pn. Shalawati binti Nordin. Walaupun beliau belum terkenal tetapi atas pendedahan beliau ketika kedatangan beliau ke Universiti Utara Malaysia pada pagi 15hb mac yg lepas. Beliau telah menceritakan bagaimana beliau cuba membangunkan perniagaan beliau sehingga bertaraf dunia ketika program industrialist talk kokurikulum siswaniaga itu.
Shala Pizza merupakan perniagaan menjual pizza yang pada mulanya hanya dijual di pasar malam. atas sambutan yang hangat daripada pelanggan beliau telah membuka sebuah restorans yang bukan sahaja menjual pizza malah pelbagai makanan barat seperti pasta, spaggethi, macaroni, lasagna, chicken chop, salmon grill dan pelbagai lagi.
Beliau memulakan perniagaan pada tahun 2008 dimana ketika itu Malaysia baru sahaja dilanda krisis ekonomi. Beliau memulakan pernigaan di rumah dan seterusnya menjual di pasar malam dengan modal RM500 tanpa membuat sebarang pinjaman kerana beliau menegaskan bahawa beliau seorang yang tidak suka berhutang. Beliau menamakan pizza beliau sebagai shala pizza kerana beliau berpendapat untuk membuat sesuatu perlu mempunyai identity untuk membezakan perniagaan beliau dengan perniagaan lain disamping dapat bertanding dengan peniaga-peniaga sedia ada.


Pada tahun 2012 beliau mula mengembangkan perniagaan pizzanya  dengan mula membuka restorans sendiri di Kangar, Perlis berhadapan dengan pasaraya The Store. Walaupun beliau diperlekeh kerana cuba untuk bersaing dengan restorans francais yang popular dengan makanan barat tersebut. Malah ada yang memerli beliau kerana berliau berkelulusan perakaunan dan kewangan bukannya dalam bidang masakan. Namun beliau mengambil kata-kata ini sebagai cabaran untuk beliau membuktikan kemampuan beliau. Beliau mengambil masa setahun membuat R&D agar pizza beliau bertaraf antarabangsa.
Hingga kini perniagaannya mula mendapat sambutan,disamping peninggkatan jualan yang ketara, beliau juga telah menambah jumlah kaki tangan dalam pernigaannya bagi menampung permintaan pelanggan yang semakin meninggkat. Kaki tangan yang diambil perlu menjalani latihan intensif selama seminggu untuk jualan secara kiosk dan dua minggu latihan intensif untuk staf restorans.


 Walaupun beliau hanya membuka kiosk di pasar malam tetapi sambutan amat menggalakkan sehingga pelanggannya menutupi gerai-gerai jiran sebelah. Kini beliau berusaha menjadikan Shala Pizza sebagai satu rangkaian restorans pizza dan kiosk francais terkemuka. Beliau juga telah menjalankan jualan secara mobile. Harga makanan yang ditawarkan jauh lebih murah daripada restorans pizza terkemuka disamping rasanya lebih sedap dan bercitarasa Malaysia. 

Fb shala pizza: https://www.facebook.com/shalapizza



Tiada ulasan:

Catat Ulasan